TV4-nyheterna

Valkampanjen

tisdag 17 augusti 2010

MP - var är miljöpolitiken?

I SvD.se idag kan vi följa Maria Wetterstrands arbete under en dag samtidigt som hon svarar på en del frågor.

Jag konstaterar snabbt att Maria redan släppt en av partiets viktiga frågor till förmån för samarbetet med S och V, den om flyktingamnestin. Det ska erkännas att jag personligen inte varit någon anhängare till just den frågan.

Skulle de rödgröna, gud förbjude, vinna valet lär en av de första lagändringarna bli att förbjuda vinstuttag ur friskolor. Där lär MP inte ha något att sätta emot, tvärtom kommer de tvingas rösta för S och V's förslag till förmån för det fortsatta samarbetet. Vilka förstår inte att någon morot, utöver att kunna erbjuda ett gott alternativ till den kommunala skolan, måste finnas för de som tar risker och investerar både tid och pengar i att starta och driva friskolor? Ja, ni kan svaret på frågan. Lyckas friskolorna tillhandahålla vad "kunden" vill ha och dessutom gå med vinst kan man bara gratulera. Samtidigt kan man fråga sig vart alla pengar tar vägen i den kommunala verksamheten...

MP kommer troligtvis få igenom sina förslag om höjda bränsle/energiskatter, vilket vi tycker är en klok idé OM de genomförs i alla sina steg enligt skatteväxlingsmodellen och ser till att det funkar i praktiken. Man kan tex inte bara höja bensinpriset utan att kunna erbjuda människor vettiga alternativ. Men när det väl kommer till miljöfrågor av investeringskaraktär lär MP få erfara att storebror S och V inte tycker sig kunna prioritera dessa. Vi har redan sett det hos oss i Botkyrka kommun.

Ursprungsmärkning av kläder är en behjärtansvärd tanke och möjligtvis okontroversiell och har kanske en teoretisk möjlighet att lyckas. Men de äkta miljöfrågorna har redan börjat blekna...

Jag har tidigare resonerat som så att Miljöpartiet är det minst skadliga politiska partiet och därför lagt min röst för dem. I knät på S och V försvinner det resonemanget nu helt...

Jag=Annika

2 kommentarer:

  1. Hej Annika,
    Jag förstår att du lämnat Miljöpartiet för att du inte är nöjd med den miljöpolitik de drivit i Botkyrka. Men av detta inlägg fär jag uppfattningen att du håller med miljöpartiet på flera andra områden heller. Varför var du medlem i MP från första början?
    Stödjer Gröna för alliansen Aliansen inom alla olika politiska frågor eller bara inom miljöpolitiken?

    SvaraRadera
  2. Hej Ulf,
    Både jag och de andra i gruppen blev medlemmar i Miljöpartiet för att vi sympatiserar med mycket av den politik Miljöpartiet står för.

    Vad vi inte tycker om är just samarbetet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Det sätter MP i en låst position, som man från början värnade mycket om att undvika, där de inte får särskilt mycket inflytande över miljöfrågor.

    Vi ser nu att MP riks är på väg in i samma fälla som partiet i Botkyrka redan är i, där makten tar överhand och miljöfrågorna får stå tillbaka för husfriden i samarbetet med S och V.

    Vårt stöd till Alliansen är i första hand för att bereda större förutsättningar för miljöarbetet men vi sympatiserar med dem även i andra frågor.

    Hälsningar Annika

    SvaraRadera